close
FIGYELEM! Webáruházunk még nem aktív!
A megrendelt termékeket nem szállítjuk ki!
Kürtős Legenda Blog - tippek

6+2 tradicionális magyar étel- és desszert különlegesség

2020.10.30 16:03
6+2 tradicionális magyar étel- és desszert különlegesség

Magyar gulyásleves, halászlé pörkölt vagy kürtőskalács. Mind hazai különlegesség, amit szívesen kínálunk.

Ki ne ismerné a magyar Gulyást, vagy ahogyan más nemzetek ismerik, a Hungarian Goulash-t. Szeretjük és büszkék vagyunk rá, hiszen magyar étel, ráadásul nemzetközileg elismert.

Nos, hasonló étel és desszert van több is, itt 6+2 tradicionális különlegességet mutatunk be.

 

 

Hagyományos magyar Gulyás ételkülönlegesség

Hagyományos pörkölt étel különlegesség

Magyarországon levesként ismerjük, melynek alapját a marhahús, a krumpli, a zöldségek és a paprika adja. Származását a marhapásztorokhoz kötik, és természetesen az eredeti finomság bográcsban készül. Hazánkban többféle elkészítési módja ismert, a levestől a sűrűbb, inkább a főzelék-állagú megjelenésig. Igazi laktató ételkülönlegesség, sok esetben a háziasszonyok nem is készítenek mellé mást, csak desszertet.

 

 

Hagyományos magyar Halászlé ételkülönlegesség

Érdekes, hogy nem csak a marhából, de a halból készült levesünkkel is szívesen látjuk vendégül a családot, a barátokat, de még a turistákat is. A halászlé szintén nemzetközileg elismert magyar ételkülönlegesség. A legfinomabb a frissen fogott halból készült leves, amely esetében a pirospaprika elengedhetetlen ízesítő. A gulyáshoz hasonlóan az igazi halászlé szintén bográcsban készül. Elkészítése nem túlságosan komplikált, ellenben az íze, fenséges.

 

 

Hagyományos magyar Pörkölt ételkülönlegesség

Állítólag a pörkölt is Magyarország jellemző különlegessége, és mint ilyen, az igazi, ebből az ételből is bográcsban készül. Fő összetevője a hús, amely lehet sertés, marha, juh vagy kecske, de akár belsőség is, mint pl. a csirke zúza. A pörköltben a hús mellett még a paradicsom, a paprika és a hagyma a fő összetevő. Ezt az ételkülönlegességet nokedlival, tésztával, rizzsel, krumplival vagy éppen kenyérrel fogyasztja a magyar ember.

 

 

Hagyományos magyar Töltött káposzta ételkülönlegesség

A töltött káposzta szintén hagyományos ételnek tekinthető a Kárpát-medencében, ugyanakkor számos más vidéken is ismerik. A hazai ételkülönlegesség ízlés szerint savanyított vagy édes káposztalevélből készül, melyet darált disznóhús és rizs megfelelő fűszerezésű keverékével töltenek meg. A káposztalevelet összehajtogatják, hogy kis batyuk alakuljanak ki, majd ezt főzik meg. Tejföllel és kenyérrel igazi ételkülönlegesség.

 

 

Hagyományos magyar Lecsó ételkülönlegesség

Paradicsomból és paprikából, illetve több-kevesebb hagymából készül a lecsó. Igazi nyári étel, hiszen akkor elérhetők hozzá a friss összetevők. Mint más ételek esetében, a lecsónak is különféle elkészítési módjai ismertek. Az alap ételkülönlegesség fokozható kolbász, tojás vagy akár rizs hozzáadásával. Ennek köszönhetően a lecsó nem csak ízletes, de igen tápláló étel.

 

 

Hagyományos magyar Lángos ételkülönlegesség

Hagyományos lángos étel különlegesség

Szerintem nincs is olyan magyar ember, aki legalább egyszer nem kóstolta a lángost. Egyszerű kelttészta forró olajban kisütve. Legalább egy tányérnyi méretben. Ez a tradicionális magyar lángos. Egyes feltételezések szerint ez az ételkülönlegesség már a római korban is ismert volt, míg mások a török megszállás idejére teszik az elterjedését. A manapság fogyasztott lángos legegyszerűbb ízesítése a fokhagymás kenés és a só, de készítenek tejfölös, sajtos, vagy akár virslis, illetve egyéb különleges változatot is. Igazán laktató étel.

A plusz két ajánló már a desszert különlegességek kategóriába tartozik, de akárcsak az előzőek, ezek is igazi magyar ételek.

Hagyományos magyar Madártej desszert különlegesség

Alapvetően tojásból és tejből készült desszert különlegesség a madártej. Általában vaníliás ízesítéssel készül a krémes tejsodó, melynek tetején felhőkként úsznak a tojáshabból készült szabálytalan gombócok. A tej és a tojás miatt amúgy is hűtőben kell tárolni a madártejet, amely tényleg hidegen a legfinomabb. Aránylag kevés helyen látni és kapni ezt a desszertet, de ahol van, ott pillanatok alatt el tud fogyni.

 

 

Hagyományos magyar Kürtőskalács desszert különlegesség

Hagyományos kürtőskalács desszert különlegesség

Valószínűleg a kürtőskalácsot sem szükséges bemutatni. A kelttésztából készült, vaníliás cukorban forgatott, spirális alakban bükkfára tekert, majd faszénparázson megsütött desszert különlegesség. A jó kürtőskalács belseje puhán foszló, ugyanakkor a külsejét roppanós vékony karamellizált cukor borítja. Ízlés szerint a vaníliás alap különféle ízekkel fokozható. Közkedvelt a diós, a fahéjas, a kakaós, míg újabban a málnás, az oreós vagy éppen a zserbós ízek is hódítanak. A kürtőskalács tipikusan az a desszert különlegesség, amely nem csak finom, ízletes, de hatékonyan képes elűzni az éhséget is. Főleg frissen, még melegen érdemes fogyasztani.