close
FIGYELEM! Webáruházunk még nem aktív!
A megrendelt termékeket nem szállítjuk ki!
Kürtős Legenda Blog - tippek

Adventi ételek és desszertek

2020.11.06 16:06
Adventi ételek és desszertek

Milyen ételek, desszertek, sütemények és egyéb szokások jellemzőek az adventi időszakra?

Alig pár hét és itt az advent, utána pedig máris karácsony és szilveszter. Gyorsan telnek majd a napok és finom ételek kerülnek az asztalokra. De pontosan milyen ételek, desszertek, sütemények és egyéb szokások jellemzőek az adventi időszakra?

 

 

Mi is az az advent?

Advent eredete egészen a 4. századig nyúlik vissza. A gallikán liturgiában a vízkeresztkor tartott felnőttkeresztelésre előkészítő négyhetes időszak volt. Az 5. századtól azonban a karácsony vált jelentősebb ünneppé, így ehhez kötődött. Kezdetben hathetes, de Szimpliciusz pápától kezdve négyhetes időszakokban, végül VII. Gergely pápa négyben határozta meg az adventi vasárnapok számát.

Ma, az advent a keresztény hitben a karácsony napját megelőző negyedik vasárnaptól karácsony napjáig számított időszak. A karácsonyi ünnepek már advent első napjával (idén november 29.) elkezdődik, és vízkeresztig tart. Ugyanakkor advent utolsó napja minden évben december 24.

A hagyomány szerint szokásos volt az adventi időszakban a böjt. Ilyenkor tiltották a zajos mulatságokat és az ünnepélyes házasságkötéseket is, de ezek a hagyományok mára már feledésbe merültek. Most a keresztény egyházakban általában nincsen böjti előírás az adventi időszakra.

Persze vannak más irányzatok is, mint pl. az ortodox kereszténység, ahol a karácsonyt a húsvétihoz hasonlóan, negyven napos böjt előzi meg.

Az advent szó „eljövetel”-t jelent. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz „az Úr eljövetele”. A karácsonyt megelőző várakozás jutalmát az emberek eljövetelben érik el.

Érdekesség, hogy az adventi naptár használata 1900 körül kezdődött. Kialakulását egy német édesanyához kötik, akinek Gerhard kisfia, már hetekkel az ünnep előtt türelmetlenkedve várta a megszokott karácsonyi ajándékokat. Az édesanya így egy játékot talált ki, amelyben egy kemény papírlapot huszonnégy részre osztott és minden egyes részre rátűzött egy-egy darab csokoládét. A kisfiú ezek közül minden este megehetett egyet-egyet. Közben a kisfiú felnőtt, kereskedelmi vállalkozásba kezdett, de nem felejtette el édesanyja meglepetését. Gerhard olyan naptárt szerkesztett, amelyen huszonnégy ablakocska mögé egy-egy darab csokoládé vagy cukorka volt elrejtve, s ezek csak a spaletták kinyitása után váltak láthatóvá.

 

 

Milyen ételek, desszertek jellemzők az adventre?

Az advent egyik fő jellegzetessége, bár nem étel és nem is desszert, az adventi koszorú. A források szerint nincs sok köze a valláshoz, csak az 1800-as évek közepétől ismerjük, onnantól terjedt el. Ma már ugyanakkor széleskörben kedvelt adventi dísz.

Az eredeti szokások szerint advent időszaka böjtöléssel telt. Ennek megfelelően a tradicionális ennivalók (pl. hal, mákos guba) ilyenkor is böjtösek voltak. Ugyancsak a böjthöz kötődik néhány finomság, mint pl. a mézbe mártott fokhagyma vagy a dióbél nassolgatása. November vége, december eleje még alkalmas arra, hogy friss almát, illetve annak valamely elkészített formáját tegyük az asztalra. Ilyenek például a töltött alma különféle variációi. A töltelék lehet fűszerekkel, citrommal ízesített kristálycukor, valamiféle lekvár, illetve egyéb, ízlés szerinti.

A Luca napi pogácsasütésről nem tudni, hogy a böjthöz milyen köze van, azonban ezzel az egyik legkedveltebb finomságot készítik. A hagyományok szerint Luca napján, azaz december 13-án sütik. Persze, ha finomra sikerül, akkor gyorsan elfogy és nem tart ki karácsonyig. Sebaj, lehet készíteni az újabb adagot.

Ugyancsak jellemzőek az adventi időszakra a töltött tészta alapú desszertek. A bejglit nem kell bemutatni, de ide sorolható a gyümölcskenyér, a habcsók, a különféle mézes figurák, a mézes puszedli, a töltött kifli, hogy csak néhányat említsünk.

A desszertek, édességek sorozatából nem hagyható ki a már említett adventi naptár sem. Szinte minden gyerek várja, hogy kinyithasson egy-egy ablakocskát és szájába vehesse a benne lapuló édességet. Persze ebből is többféle létezik, a hagyományos cukros változatok mellett találhatunk (vagy akár készíthetünk) cukormentes változatokat is.

 

Adventi ételek és desszertek

Kürtőskalács party|snack az adventi desszertek között

Mint látható az advent a készülődésről és a kicsit ünnepélyesebb ételekről, desszertekről szól. A kürtőskalács party|snack desszert kiválóan illeszkedik ebbe a sorba. Már megjelenésével is különlegességet, ünnepi hangulatot áraszt, ugyanakkor az íze is megunhatatlan.

A kürtőskalács party|snack alap vaníliás íze mellett sokféle extra ízesítést találhatunk. Kedvünkre választhatunk a málnás, a zserbós, az oreós vagy éppen csokipettyes ízharmóniából. Mindezek mellett a kürtőskalács party|snack friss, meleg desszertet jelent bármely adventi asztalon. Illata és melegsége átjárja az ünnepi készülődést.