close
FIGYELEM! Webáruházunk még nem aktív!
A megrendelt termékeket nem szállítjuk ki!
Kürtős Legenda Blog - receptek

Az E-mentes kürtőskalács

2021.02.12 23:33
Az E-mentes kürtőskalács

Az E-számok nem feltétlen jelentenek problémát, ugyanakkor egy frissen, természetes alapanyagokból készített egészséges ételhez ritkán van rájuk szükség.

A hatvanas és hetvenes, de még a nyolcvanas években is az élelmiszergyártó cégek elkezdtek spórolni és megpróbáltak mindent helyettesíteni, hogy egy kis anyagi előnyhöz jussanak. Mindezt úgy állították be, hogy milyen jó a fogyasztónak, milyen újfajta lehetősége nyílik az étkezésre. Ráadásul a reklámoknak nem volt olyan szabályozása és ellenőrzése, mint manapság, így szó szerint mindent lenyomtak a torkunkon. Egyetlen felkiáltással, hogy egészségesebb. Így szépen lecseréltük a vajat margarinra, a zsírt olajra, a málnaszörpöt édesítőszerre és színezékre, a desszerteket pedig ízfokozókra.

Persze ennek voltak ellenzői is, de igazán erős hangokat csak az ezredfordulótól lehetett hallani. Egyre több lett a tudatos vásárló, akik nem sűrítőanyagokkal, stabilizátorokkal, emulgeálószerekkel, savanyúságot szabályozó vagy csomósodást gátló anyagokkal akartak jóllakni. Valódi, természetes alapanyagokat akartak.

Mivel az Európai Unióban az engedélyezett élelmiszer-adalékanyagok kódjai E betűvel kezdődnek, egyre gyakrabban lehetett hallani, hogy az E-mentes élelmiszer az egészséges. Hiszen azok nem tartalmaznak adalékokat.

 

 

Mik azok az E-számok?

Az ún. E-számok az Európai Unióban engedélyezett bizonyos élelmiszer-adalékanyagokat jelölik. Ezeket szinte kötelező jelleggel megtaláljuk az adott élelmiszer csomagolásán. Az E-számozás az International Numbering System (INS) alapjaira épül. Nézzük, hogy milyen osztályokat találunk:

  • Színezékek (100-181)
  • Tartósítószerek (200-297)
  • Antioxidánsok és savanyúságot szabályozó anyagok (300-386)
  • Sűrítőanyagok, stabilizátorok és emulgeálószerek (400-495)
  • Savanyúságot szabályozó anyagok és csomósodást gátló anyagok (500-585)
  • Ízfokozók (600-671)
  • Antibiotikumok (700-772)
  • Egyéb (900-999)
  • Kiegészítő anyagok (1105-1510)

Érdemes tudni, hogy bizonyos E-számmal ellátott összetevő a természetben is megtalálható, azaz természetes alkotóelem. Ilyen pl. a színezékek közül az E170 kalcium-karbonát vagy mészkő, az E175 arany, a tartósítószerek közül az E220 kén-dioxid, a savanyúságot szabályozó anyagok közül az E290 szén-dioxid vagy a csomagológázok közül az E948 oxigén.

 

 

Kürtőskalács E-mentes alapanyagokból

Mint látható, az E-számok nem feltétlen jelentenek problémát. Ugyanakkor egy frissen, természetes alapanyagokból készített egészséges ételhez ritkán van rájuk szükség. Éppen ezért, a Kürtős Legenda kizárólag E-mentes alapanyagokat használ a kürtőskalács snackek elkészítéséhez. Ez azt jelenti, hogy a kürtőskalács party|snack friss, egészséges és kizárólag természetes összetevőket tartalmaz.

A Kürtős Legenda által készített termékek a minőséget és a megbízhatóságot kínálják. E-szám mentes alapanyagainak köszönhetően a helyes táplálkozásra és a tradicionális konyha tiszteletére alapoz. Mindazonáltal kreatívak és finomak a kürtőskalács party|snackek. Kóstold meg!